Putare preuzima država

Bez autora
Jul 13 2011

Ugovor o privatizaciji „Partizanskog puta“ u naredne dve nedelje biće raskinut. Ovo preduzeće iz „Nibens grupe“, jedno od pet čiju sudbinu još kontroliše Agencija za privatizaciju, u najtežem je finansijskom položaju, pa mu je i oporavak najmanje izvestan. Vraćanjem pod okrilje države, šansa za ovo građevinsko preduzeće tražiće se u restrukturiranju. I same banke poverioci saglasne su da se ovaj ugovor raskine, što ne znači da će ista sudbina da zadesi i PZP „Beograd“, „Vojvodinaput-Bačkaput“, ZGOP „Novi Sad“ i „Budućnost“ iz Preševa. Ova bojazan postoji pošto je reč o vezanoj kupovini: jedna firma je kupovala drugu kroz privatizaciju. A sve su u većinskom vlasništvu uhapšenog Mila Đuraškovića...

Putare preuzima državaUgovor o privatizaciji „Partizanskog puta“ u naredne dve nedelje biće raskinut - saznaju „Novosti“. Ovo preduzeće iz „Nibens grupe“, jedno od pet čiju sudbinu još kontroliše Agencija za privatizaciju, u najtežem je finansijskom položaju, pa mu je i oporavak najmanje izvestan. Vraćanjem pod okrilje države, šansa za ovo građevinsko preduzeće tražiće se u restrukturiranju.

Kako nezvanično saznajemo, i same banke poverioci saglasne su da se ovaj ugovor raskine, što ne znači da će ista sudbina da zadesi i PZP „Beograd“, „Vojvodinaput-Bačkaput“, ZGOP „Novi Sad“ i „Budućnost“ iz Preševa. Ova bojazan postoji pošto je reč o vezanoj kupovini: jedna firma je kupovala drugu kroz privatizaciju. A sve su u većinskom vlasništvu uhapšenog Mila Đuraškovića.

Oko 1.000 zaposlenih u putarskim firmama „Nibens grupe“ protestovalo je u utorak ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da se deblokiraju računi u bankama, reše problemi preduzeća, isplate zaostale zarade i da im se omogući da rade.

- Razgovarali smo sa Tamarom Stojčević, generalnim sekretarom Vlade, koja nam je obećala da će se kabinet premijera Mirka Cvetkovića aktivno uključiti u rešavanje problema preduzeća „Nibens grupe“ - kaže za „Novosti“ Sonja Vukanović, predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije. - Takođe, rečeno nam je da će država u putarskim firmama u kojima nije završen proces privatizacije, a to su PZP Beograd, „Bačkaput“ i „Partizanski put“, postupiti u skladu za zakonom.

Da li to znači raskid svih kupoprodajnih ugovora, Vukanovićeva nije želela da precizira. Prema saznanjima „Novosti“, pet banaka najvećih poverilaca nisu još postigle dogovor oko imenovanja zajedničkog menadžmenta za preduzeća „Nibens grupe“. Računi ovih firmi i dalje su u blokadi, a predstavnike „Nibens grupe“ bankari ne uključuju u pregovore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik